Kortfattat-intervju med Laura Redmond på Arctic Food Arena
I den här upplagan av #Kortfattat har vi på Macklean fått äran att intervjua Laura Redmond, projektledare för Arctic Food Arena. Laura har en master i Environmental management and policy från Lunds Universitet och kommer ursprungligen från Kanada.
Kan du berätta om Arctic Food Arena, hur projektet kom till och vad som händer just nu?
Arctic Food Arena är ett projekt som drivs av Gällivare Näringsliv AB och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Norrbotten. Projektet uppstod på grund av den enorma möjlighet för livsmedelsproduktion som kommer från den gröna omställningen i norra Sverige. Gruvindustrin blir fossilfri, batterifabriker byggs och allt elektrifieras. Med dessa nya teknologier kommer nya möjligheter för livsmedelsproduktion. Ett exempel är grön produktion av vätgasstål, som producerar stora mängder restflöden, inklusive låggradig spillvärme och som är väl lämpad för användning i livsmedelsproduktionsvärdekedjor för t ex. att värma växthus och landbaserade fiskodlingar. Det är här Arctic Food Arena kommer in. Vi samverkar med våra intressenter för att skapa ett diversifierat cirkulärt livsmedelssystem i ett arktiskt klimat, inklusive användningen av den här typen av restflöden från den gröna omställningen. Vi bygger upp det nätverk och de samarbeten som kommer att behövas för att detta system ska fungera och lämpa sig för regionens hållbarhetsbehov.
Du har djup kunskap inom området industriell symbios. Hur ser du på framtiden för industriell symbios inom livsmedelssektorn i Sverige?
Jag tycker mig se att livsmedelssektorn blir alltmer integrerad med andra industrier genom industriell symbios. Det finns stora möjligheter att använda restflöden från industrier i alla delar av värdekedjan. För att stärka livsmedelsförsörjningen i den arktiska regionen behöver vi ställa om, något som industrier i norr har erfarenhet av. Genom sektorsövergripande utbyten och samarbeten kan vi göra vår region ännu starkare. Arctic Food Arena samlar dessa samarbeten och möjliggör för nya företag att utvecklas inom detta ekosystem.
Vad skulle du säga är mest spännande med att arbeta inom livsmedelssektorn?
Livsmedelssektorn i Sverige är full av driftiga, innovativa och varmhjärtade människor, vilket jag verkligen uppskattar! Öppenheten för nya idéer är häpnadsväckande och jag älskar att dela nya koncept, affärsmodeller och insikter med mitt växande nätverk inom livsmedelssektorn. Sedan projektet startade tror jag inte att jag någonsin har fått höra "nej, detta är inte möjligt". I stället kretsar samtalen kring "hur" och "hur kan vi bygga detta tillsammans", vilket är oerhört uppfriskande.
Vilken är din favoritprodukt på den svenska butikshyllan?
För mig är det alltid säsongens frukter och grönsaker. Just nu är det de perfekt saftiga, rubinröda jordgubbarna. De påminner mig om att plocka jordgubbar som barn på gårdarna intill där jag växte upp i Kanada. Jag har födelsedag i juni så jordgubbstårta är min favorit!
Hur kommer du att tillbringa din kommande sommarsemester?
Eftersom jag just flyttat till Gällivare planerar jag att tillbringa min sommarsemester med att bli en ”lokalbo”. Min man Blaine och jag kommer att utforska stigarna på Dundret, besöka musikfestivalen Saltofolk som hålls vid Saltoluokta Fjällstation, bekanta oss med de lokala bygghandlarna och montera Ikeamöbler till vårt nya boende. Vi ser fram emot att bygga vårt sociala sammanhang i Gällivare!
Vad skulle du vilja säga till läsarna av #Kortfattat?
Lyft blicken norrut! Här händer mycket i en imponerande takt och vi behöver livsmedelssektorns värdekedja med oss. Vi behöver investerare, livsmedelsproducenter, tänkare och doers med gamla och nya insikter som tillsammans kan samskapa ett hållbart livsmedelssystem fokuserat på livsmedelssäkerhet, livskraft, fungerande ekosystem och social integration. Vi bygger det. Tillsammans. Nu.
Vill du veta mer om Macklean och allt vi gör inom de gröna näringarna - hör då av dig till Eva!
Eva Eriksson
SeniorKonsult
E-post: eva.eriksson@macklean.se
Telefon: 070-744 06 66
LinkedIn