Mackleans påskbuffé

 

Vi är mitt inne i påskveckan som, tillsammans med jul och midsommar, hör till de mest traditionella mathögtiderna vi har i Sverige. Och även om många likheter finns dessa emellan (potatis, sill och snaps) särskiljer sig påsken med sitt stora äggfokus. Högtiden till ära bjuder nu Macklean på en liten påskbuffé med olika insikter, nyheter och tips.

 

ÄGGSTRA MYCKET ÄGG TILL PÅSK

Ägg är utan tvekan huvudrollsinnehavaren så här i påsktider! Vi äter drygt 70 miljoner ägg under påskveckan och konsumtionen på årsbasis har gått upp de senaste åren. Ägg är en klimatsmart animalieprodukt som sannolikt påverkats av flexitariantrenden, vår ökade klimatmedvetenhet och önskan om att äta mer proteiner. Utsläppsnivån för nötkött ligger på cirka 34 koldioxidekvivalenter per kilogram produkt (CO2e/kg), medan motsvarande faktor för ägg är 2 (!). Mellan 2007 och 2020 har invägningen av ägg gått från 70 000 till 130 000 ton per år vilket motsvarar en årlig ökningstakt på 5 % per år. Så fortsätt njut av ägg och gynna svensk äggproduktion nu till påsk. Kraftiga prishöjningar är sannolikt att vänta längre fram i vår.


NY PÅ MACKLEAN - ELIN RANSJÖ ZANDER!

Berätta lite om vad du gör denna vår. Jag går sista terminen på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi (bioteknik som teknisk inriktning) vid Linköpings universitet där jag skriver mitt examensarbete hos Envirotainer om KPI-styrning kopplat till marknadsledarskap. Jag är samtidigt två dagar i veckan på Macklean och medverkar i projekt som innefattar alltifrån hur samhället påverkas av en minskning i skogsavverkning till hur AI kan användas inom skogssektorn.  

Vad intresserar dig med de gröna näringarna? Det som intresserar mig mest är att det är en komplex och lång värdekedja som nu ställs inför många utmaningar där lösningar ännu inte är funna. Ett exempel är proteinskiftet som Macklean skrivit om tidigare där det gröna proteinet fortfarande har stor utvecklingspotential. Vidare har jag ett stort intresse av hållbarhet och därför kändes livsmedelssektorn som ett solklart val för mig då just hållbarhet är ett område det arbetas mycket med på många olika plan inom denna industri. 

Vad ser du mest fram emot med att börja jobba på Macklean? Det jag ser fram emot är att utmana mig själv och min analytiska förmåga samt applicera det jag lärt mig i skolbänken på riktiga case. Jag kan tänka mig att mina kurser kring hållbara värdekedjor och alla masterkurser inom strategi och styrning kommer vara en stabil och bra grund att stå på. Jag ser väldigt mycket fram emot att börja arbeta på heltid i augusti, utvidga mina kunskaper och hitta mitt nisch-område inom Macklean. 


MACKLEANS RAPPORT AVSIKTER ÄR (TYVÄRR) VÄLDIGT AKTUELL

Vi avslutar denna påskbuffé på ett lite mindre glädjefyllt tema. Den fruktansvärda invasionen av Ukraina är en tragedi utan dess like för de oskyldiga civila som drabbas och för demokratin i Europa. Ringarna på vattnet når också Sverige och ställer frågan om krisberedskap och vår livsmedelsförsörjning i ett direkt fokus. Macklean skrev under 2021 rapporten Avsikter: Livsmedelsförsörjning och krisberedskap, som nu är långt mer aktuell än när den publicerades i oktober 2021. I rapporten gjordes en jämförelse med Finlands beredskapsarbete och vad Sverige kan lära sig från den strukturen.   

Vill du också få en bättre förståelse för hur livsmedelsberedskapens struktur ser ut ? Eller har du många frågor över hur den svenska och finländska beredskapen är uppbyggd och vilka likheter och skillnader det finns? Kontakta Jenny Asplund, konsult på Macklean tillika rapportens huvudförfattare för att få en skräddarsydd dragning på temat. 


Jenny Asplund
Konsult

E-post: jenny.asplund@macklean.se

Telefon: 072-222 9044
LinkedIn