Ledare gynnas också av stöttning
Företagsledare och chefer förväntas ofta vara de som ska ha svar på alla frågor, leda medarbetare och ge organisationen rätt riktning. Macklean startar nu en grupp för erfarenhetsutbyte för ledare som vill dela kunskaper sinsemellan och få stöd i att axla dessa ansvar. Genom att delta i gruppen för erfarenhetsutbyte får man tillgång till ett nätverk som utvecklas och stärks över tid. Det finns många företagsledare som idag har varit medlemmar i den här typen av nätverk i många år och värdesätter det som en av de bästa arenorna för att utbyta idéer och erfarenheter – både professionellt och personligt.
Människan har flera behov att fylla
Ledare ställs ständigt inför nya utmaningar som inte alltid kan eller bör lösas med konventionella metoder och ett felbeslut riskerar att bland annat kosta pengar eller innebära en tidsförlust för företaget, men också att skada det personliga varumärket hos beslutsfattaren. Samtidigt är det som beslutsfattare komplicerat att hitta personer att diskutera vissa frågor med inom den egna organisationen, speciellt i egenskap av företagsledare. Precis som i livet i stort kan vissa utmaningar kännas överväldigande och man behöver någon eller någonstans att vända sig till för att lufta sina tankar, förklara situationen och diskutera möjliga lösningar. I de fallen kan det vara hjälpsamt att ha en grupp för erfarenhetsutbyte att vända sig till.
Maslows behovstrappa, eller Maslows behovshierarki som den också kallas, beskriver Trygghet och Gemenskap som två av de fem mest centrala behoven för människan, inte bara i privatlivet utan även det professionella. Trygghet syftar till ekonomisk säkerhet, hälsa och välmående, men även till socialt skyddsnät vilket är något som erfarenhetsutbyte kan bidra till. Tryggheten i att ha ett stängt forum med hög tillit och stöd är en viktig komponent i många ledares utveckling och prestation, inte minst då personerna som ingår i gruppen befinner sig i liknande positioner med liknande ansvar och utmaningar. Behovet av gemenskap är även det något som erfarenhetsbyte kan bidra till att fylla. Enligt Maslow behöver alla människor känna tillhörighet och acceptans i en social grupp och därför blir mellanmänskliga relationer med vänner, familj och kollegor vitala. Som yttersta beslutsfattare i en organisation kan tillhörigheten ibland vara svår att finna eftersom personen sitter i en annan ansvarsposition än övriga. Gruppkonstellationen för att fylla behovet är inte definierat av Maslow, mer än att den kan variera stort.
Det sista behovet i trappan är Självförverkligande, vilket i korta drag innebär ett behov av att bli den mest kompletta versionen av sig själv, där man också utnyttjar sin fulla potential. Här finns starka kopplingar till erfarenhetsutbyte och nyttan av att ha en grupp av personer man kan vända sig till med komplicerade frågeställningar och utmaningar. Exempel på vad frågeställningarna kan handla om är tillväxtsteg för bolaget eller affärsgrenen, avvägningen mellan innovation och effektivitet, hur man får med sig alla medarbetare i en ny strategi, hur man får fart på en ny affär, hur man skapar samverkan mellan staber och affärsenheter. Till skillnad från många andra nätverk hanteras bara en utmaning vid varje möte. Det gör att man verkligen går på djupet i frågeställningen.
Erfarenhetsutbyte – (o)lika barn leka bäst
En erfarenhetsutbytesgrupp blir som allra mest effektiv när den inte är homogen utan när det finns en variation av erfarenheter i form av bland annat branscher, företagsstorlek, utbildningar och arbetssätt. Det viktiga är att personerna helhjärtat kan sätta sig in i och förstå de utmaningar som lyfts, för att på så sätt kunna komma med det viktiga ”utanförperspektivet”. Att se en situation från en ny infallsvinkel är inte bara nyttigt i den givna frågan utan även för en större individuell utveckling som i sin tur kan gynna det egna företaget eller arbetsgivaren.
Även om det finns vissa skillnader i de roller som deltagare innehar finns det en stor nytta i att kunna jämföra tankar, beslut och resonemang kring t ex strategiska frågor. Benchmarking är en metodik som är väletablerad när man ska jämföra företag, branscher eller marknader – men det är även nyttigt att göra mellan människor och erfarenheter.
Corona
Våren och sommaren 2020 har inneburit utmaningar utan motstycke för företag och företagsledare, där osäkerhet och ovisshet har varit två komponenter som verkligen präglat tiden. Situationen har ställt extremt höga krav på beslutsfattare, som tvingats ta beslut i frågor utan något prejudikat. Oavsett om det handlar om personer inom organisationer som tvingats varsla och avveckla eller som visat ökad produktion och tillväxt så är det ett klimat vi inte tidigare befunnit oss i. Det är osäkert när effekterna av Corona-pandemin avtar och livet återgår till något som liknar det normala, vilket gör att utmaningarna fortsatt kvarstår för företagens beslutsfattare och behovet av stöd och hjälp torde vara större än någonsin.
Vi ser tre huvudsakliga positiva effekter kopplade till erfarenhetsutbyte
1. Välmående. Genom att delta i en grupp med personer i liknande positioner, där det finns en stark tillit till varandra och komplexa frågor lyfts och diskuteras, kan företagsledarens eventuella isolering lätta något. En sådan möjlighet kan förbättra personens välmående och i slutändan beslutsfattande.
2. Utveckling. Oavsett om det är personligt eller professionellt så är utveckling ett av huvudmålen med en erfarenhetutbytesgrupp, och det ena behöver inte utesluta det andra. Om personen i fråga utvecklar sitt ledarskap, analysförmåga eller problemlösning så kan det även komma att utveckla företaget denne är verksam inom. Att både få tal del av och dela med sig av erfarenheter från komplexa situationer ger en bra grund för att lyfta blicken och få nya perspektiv inom ett flertal områden.
3. Nyttig investering för framtiden. Ett flertal faktorer bidrar till att företag står inför utmaningar som man inte tidigare mött. Dels råder Corona-pandemin som ställer extremt höga krav på personer i ledande befattningar, dels fortgår den digitala utvecklingen för företag i en rasande fart och det kan vara svårt att hålla jämna steg med det nya arbetsklimatet i vilket många industrier och sektorer nu befinner sig. En erfarenhetsgrupp är en investering som inte bara löser akuta frågor utan som även förbereder deltagarna inför kommande utmaningar.
Macklean är i processen att skapa en grupp för erfarenhetsutbyte
Ledare för gruppen är Maths Lundgren, Ekon Dr, som är associerad konsult vid Macklean och har gedigen erfarenhet som programledare inom executive education (vid Handelshögskolan i Stockholm) och som ledare för erfarenhetsutbytesnätverk.
Kontakt PETER om du vill veta mer om vår erfarenhetsutbytesgrupp!
PETER NORMARK
VD & SENIORKONSULT
e-post: peter.normark@macklean.se
Telefon: 072-141 80 54
LinkedIn