Premiär för Kortfattats intervjuserie - Ebba Fröling på Mycorena

 

Den här våren kommer Mackleans nyhetsbrev Kortfattat bestå av intervjuer med spännande personer i det gröna näringslivet. Först ut i denna intervjuserie är Ebba Fröling, COO på Mycorena som är ett foodtech-företag som tar fram svampbaserat protein, baserade i Göteborg. Hej på dig!

Hejsan!

Mycorena har verkligen vuxit i rekordfart! Berätta om hur resan har varit sedan du började.

Det har varit otroligt kul att fått vara med från början och se hur verksamheten utvecklats! Vi var faktiskt först inriktade på att utveckla fiskfoder i en cirkulär process och inte alls fokuserade på livsmedel. Snabbspola tills idag och vi utvecklar en ny fabrik som kommer vara norra Europas största fermenteringsanläggning för svampbaserat livsmedel! Det har varit ett konstant springande, men jag lär mig nya saker hela tiden och får uppleva massor. På ett sätt är det som en bubbla – det kan kännas som att går långsamt men så träffar man någon man pratat med för något år sedan och inser att det hänt massor av saker. Det är så roligt att se hur saker man planerat och jobbat länge för faller på plats – allt från samarbetsavtal till rekryteringsprocesser.

Ni har vunnit väldigt många priser och fått mycket uppmärksamhet för det ni gör. Hur gör ni när ni firar era framgångar?

Vi är faktiskt inte jättebra på att fira. Vi försöker stanna upp, reflektera, klappa oss själv på axeln men borde absolut fira viktiga milstolpar oftare. Det blev i alla fall tårta när vi stängde senaste investeringsrundan!

Vad är det roligaste med din roll?

Ingen dag är den andra lik och det är aldrig tråkigt! När jag går till jobbet tror jag att jag ska göra något, men så kommer det något i knät måste tas tag i och säkra att det blir löst. Jag kan se tillbaka till då jag började för fyra år sedan då jag höll på med lite av allt såsom bokföring, rekrytering, marknadsföring och sälj! Nu är organisationen mycket större med egna avdelningar för respektive funktion och jag kan fokusera på mitt med full tillit till mina kompetenta kollegor.

Vem är din förebild (personligt och/eller professionellt) och varför?

Jag tror inte jag inspireras av en enskild person, utan hittar lätt inspiration från olika personer och hur de tar sig an olika situationer. Jag hade t.ex. en handbollstränare som brukade säga att när man ska göra 100 armhävningar, ska man tänka på att det bara är nerförsbacke från 50! Bara en sådan liten sak, men kan ge inspiration ändå.

Om du behövde byta jobb och bransch helt och hållet – vad skulle det vara då?

Jag pluggade företagsekonomi just för att jag aldrig haft någon tydlig drömbransch. Om jag måste välja en annan bransch hade det varit resebranschen som jag alltid varit lite intresserad av – och där har man ju idag enorma utmaningar med att hantera sin klimatpåverkan! Kanske skulle en drömroll vara att göra klimatsmart resande mer lättillgängligt.

Vilken är din favoritprodukt i butikshyllan (du får inte välja en egen)?

Potatis – utan tvekan! Jag tror det bor en liten Håkan Bråkan i mig. Jag har också hört att potatis och kaviar ska passa bra ihop, så det är ett tips från mig.

Det skrivs om mycket utmaningar och svårigheter i livsmedelsbranschen. Men om du skulle vara lite optimistisk – vad ser du som det mest spännande och positiva som händer i vår bransch just nu?

De senaste årens svårigheter, Ever Given i Suezkanalen, Corona-pandemin och nu kriget, har blivit en viktig väckarklocka för alla om att tillgång och resurser inte är oändliga. Branschen plockar nu hem produktionen till Sverige för att inte vara helt beroende av omvärlden och för att säkerställa försörjningen och minska klimatpåverkan. Dessutom har konsumenterna börjat förstå att de inte kan ta för givet att det ska finnas billiga tomater mitt i vintern. Så det positiva är en ökad medvetenhet helt enkelt!

 

Vad vill du hälsa våra Kortfattat-läsare?

Det faktum att man är prenumerant på Kortfattat betyder ju att man vill vara insatt och påläst så man kan påverka till det bättre. Heja det!


Vill du veta mer om Macklean och allt vi gör inom de gröna näringarna - hör då av dig till Eva!

Eva Eriksson
Seniorkonsult

E-post: eva.eriksson@macklean.se
Telefon: 070-744 06 66
LinkedIn