Rapport om livsmedelsberedskap ur ett lagringsperspektiv
“Sedan 2016 har arbetet med att återuppbygga det svenska totalförsvaret fortgått enligt försvarsbeslutet 2015. Livsmedelsförsörjning och livsmedelsberedskap ingår i totalförsvaret och har fått ökat fokus i diskussionerna om försörjningsberedskap. Exempel på händelser i närtid som belyst vikten av en robust och fungerande livsmedelsberedskap är torkan 2018, pandemiåren 2020-2021, cyberangrepp mot livsmedelsaktörer och nu senast den ryska invasionen av Ukraina, vilket i början av 2023 fortfarande pågår.
Ett flertal utredningar och regeringsuppdrag pågår för att utreda förutsättningarna för att bygga upp den svenska livsmedelsberedskapen gällande bland annat utformning, intressenter och målbild. En viktig aspekt som lyfts i utredningarna för att kunna återuppbygga livsmedelsberedskapen och sätta målbilder är den om lagring – om och hur en sådan ska utformas i statlig regi. I och med detta behövs en förståelse för vilken struktur och förmåga som finns i Sverige idag för att kunna bygga upp, bygga vidare och fördela ansvaret genom hela livsmedelskedjan.”
Så inleds den rapport som Mackleans konsulter Jenny Asplund och Mikael Furu tagit fram på uppdrag av Lantmännen och LRF. Rapporten redogör för den svenska och finska beredskapen med fokus på lagring, och går systematiskt igenom lagringsförmågan och lagringsstrukturen av kritiska insatsvaror och livsmedel. Avslutningsvis presenteras nio punkter att tänka på i det fortsatta beredskapsarbetet. Rapporten kommer agera inspel i arbetet med både återuppbyggnaden av livsmedelsberedskapen och Livsmedelsstrategin 2.0.
Länk till Lantmännens pressrelease om rapporten hittar du via denna länk och LRF:s pressrelease finns här.
Vill du veta mer om Macklean och allt vi gör inom de gröna näringarna - hör då av dig till Eva!
Eva Eriksson
Seniorkonsult
E-post: eva.eriksson@macklean.se
Telefon: 070-744 06 66
LinkedIn